Saturday, January 3, 2009

KEPURA-PURAAN

Dalam kehidupan ini, banyak perkara yang kita kena hadapi. Walau pun pada hakikatnya, kita cuba untuk menggelaknya dan menjadikan hidup kita lebih bererti. Kita dilahirkan dalam keadaan yang sempurna. Sempurna segalanya tetapi kesempurnaan itu akan hilang bila kita menjadi semakin matang. Maksud matang disini bukanlah matang dalan tubuh tetapi matang dalam pemikiran. Kita menjadi pandai menilai mana baik dan mana buruk. Penilaian kita itu biasanya berdasarkan kepada kepentingan kita, keperluan kita ataupun kehendak hati kita, yang akhirnya membawa kepada kehancuran kehidupan kita. Kita terlalu mengikut kata hati kita, mata kita menjadi buta ( mata hati ). kita tidak lagi peduli tentang apa yang berada disekeliling kita. Dan untuk melindungi diri kita itu, kita hidup dalam kepura-puraan.

4 comments:

 1. Makasih kie 2 sinumuang ko blog ku...
  sesungguhnya suatu perkara yang amat mustahil untuk kita temui kesempurnaan yang hakiki dalam hidup...
  yang penting jangan hipokrit ka nga osusah e ong aso no sikap hipokrit dalam diri kita kuro ong kudik e...Ibarat penyesuaian alam ka ong it tongo dinupot no..hehe:) teruskan blog kie...

  ReplyDelete
 2. hay...selamat berkenalan
  my blog: http://n5tandek.blogspot.com

  ReplyDelete
 3. hi - kadangkala kita berpura-pura - kata saudara saya - "walaupun kita susah-jangan kita tunjukkan kesusahan kita." tetapi berusahalah mengatasinya. Tapi ini mungkin tidak lagi sesuai masa kini - entahlah?

  ReplyDelete